slider_POKO.jpg
U bevindt zich hier  ›   › Projecten › Participatief onderzoek kinderoncologie UMCG

Participatief onderzoek
kinderoncologie UMCG

Participatief onderzoek kinderoncologie UMCG

Het ontwerpen van innovaties ter preventie en bestrijding van complexe aandoeningen als kanker en de effecten die de behandeling met zich meebrengt, is een ingewikkeld proces dat vraagt om een multidisciplinaire aanpak; een aanpak waarin alle stakeholders (denk aan patiënten en hun naasten, zorgverleners, ontwerpers en onderzoekers) gezamenlijk tot producten en diensten komen die daadwerkelijk leiden tot betere zorg. Zo'n aanpak is echter niet gemakkelijk, vooral niet wanneer het ontwerpproces zich afspeelt in de privé- of ziekenhuisomgeving van ernstig zieke doelgroepen.

Kinderoncologie en voeding vormen de casus binnen dit project. De langdurige behandeling (chemo-, radiotherapie en evt. operaties) zorgt bij kinderen vrijwel altijd voor voedingsproblemen. Eten en het op een gezond gewicht blijven kan een groot probleem worden dat zelf na genezing nog een behoorlijke nasleep heeft. Kinderen verliezen vaak spiermassa en kampen zelfs met overgewicht.

Vanuit het UMCG kwam de vraag om een oplossing te bedenken voor dit probleem. Er werd een participatief project opgezet, waarbij betrokkenen intensief werden meegenomen in het onderzoek naar de behoeften van patiëntjes, ouders en verzorgers omtrent dit thema van voeding en beweging, in een ziekenhuisomgeving maar ook daar buiten.

Samen met de Hogeschool van Utrecht, het UMCG en een aantal andere creatieve bedrijven, heeft 4BuildingUsers gebruikersparticipatiesessies en brainstorms ontworpen en uitgevoerd wat leidde tot een aantal ontwerprichtlijnen.

Het opzetten van dit onderzoek en de ontwerprichtlijnen vormen samen fase 1. Tijdens fase 2 zullen studenten van de HU zich buigen over het (samen met de creatieve bedrijven) ontwikkelen van innovaties voor de doelgroep naar aanleiding van de in de eerste fase opgestelde ontwerprichtlijnen.

Periode
2013 - heden
Kenmerken
Werkzaamheden:
  • Ontwerpen en faciliteren participatief onderzoek met patiëntjes en hun ouders
  • Nauwe samenwerking met de overige parners (UMCG, HU, Panton etc.)
  • Analyseren onderzoek
  • Visuele verslaglegging
  • Master class gegeven tijdens POKO symposium op de HU d.d. 24-06-2014
  • Workshop gefaciliteerd tijdens UMCU'sPublic meets Private dag d.d. 17-10-2014
  • Meeschrijven subsidieaanvraag
  • Teamlid vervolgtraject
Download pdf Projectsheet

Deel dit project

Contactpersoon

ir. A.Q. (Quiel) Beekman
Projectleider/ User Participation Designer

Quiel heeft een studie Industrieel Ontwerpen aan de TUDelft afgerond. Haar passie is het uitvoeren van participatief gebruikersonderzoek en het adviseren en ontwerpen vanuit een gebruikersbeleving. Ze ontwerpt, faciliteert en analyseert creatieve gebruikersparticipatie (co-design) sessies, waarmee ze het project/ontwerp verrijkt en draagvlak creëert bij de eindgebruikers voor verandertrajecten. Ze maakt complexe informatie toegankelijk voor eindgebruikers en vertaalt hun stilzwijgende alledaagse kennis, op visuele wijze, in concrete ontwerprichtlijnen en PvE’s.

+31 (0)23 303 59 85
linkedin

4BuildingDiensten


Wij hebben een breed scala aan diensten, waarin wij u van projectadvies, -begeleiding en -ondersteuning kunnen voorzien, van het prille begin tot aan de eindfase en ingebruikname. Doordat een groot aantal van onze projectmanagers en adviseurs kennis bezit in meerdere vakgebieden, alsmede door deze kennis ook nog eens te kunnen weerleggen met elkaar, zijn wij van mening dat wij u te allen tijde zo optimaal mogelijk van dienst kunnen zijn.

Huisvestingsadvies

4building
Lees verder

Aanbesteden & Contracteren

4building
Lees verder

Bouwkostenmanagement

4building
Lees verder

Projectmanagement

4building
Lees verder

Duurzame Ontwikkeling

4building
Lees verder

4BuildingUsers

4building
Lees verder

Conceptontwikkeling

4building
Lees verder

Ontwerpmanagement

4building
Lees verder

Risicomanagement

4building
Lees verder

Directievoering & Toezicht

4building
Lees verder

Aankoopkeuringen & Standopnames

4building
Lees verder

Onderhoudsmanagement

4building
Lees verder

Meetcertificaten NEN 2580

4building
Lees verder
Alle diensten

4BuildingProjecten

2018.1965 ABI_slider.jpg

Nieuwbouw Assemblagefaciliteit ABI Haarlem

2018.1925 Codam banner.jpg

Verbouw gebouw 39 voormalig Marineterrein

2017.1833_LHV_1.jpg

Herinrichten kantoor Landelijke Huisartsen Vereniging

2017.1832 SAB_artist impression 1.jpg

Nieuwbouw SAB-profiel Geldermalsen